De Meditterane steden hebben een onberispelijke reputatie bij reizigers die op zoek zijn naar een vleugje cultuur. KRK-stad mag zich op dat vlak zonder enige twijfel tot die Meditterane steden rekenen. KRK-stad is zo'n typische stad waarin je heerlijk rond kan lopen terwijl de geschiedenis letterlijk over je heen valt. Dat is meteen ook één van de vele redenen waarom KRK een vaste halte is geworden bij verschillende backpackers die door Kroatië trekken.
In de oudheid stond het eiland bekend als "Curicum of Curicta". De Romeinen wisten het eiland echter niet in bezit te houden en werden opgevolgd door het Byzantijnse Rijk. In 1480 waren het de Venetianen die het bestuur overnamen en dat bleef zo tot 1797. Op 17 oktober 1797 werd een einde gemaakt aan deze republiek. Dit was natuurlijk het directe gevolg van de zogenaamde "Vrede van Campo Formio", welke werd ondertekend door de vertegenwoordigers van Frankrijk en Oostenrijk. Voor Frankrijk werd dit verdrag natuurlijk ondertekend dooor Napoleon Bonaparte.
Door het einde van de republiek werd KRK vanaf dat ogenblik tot het markgraafschap Istrië gerekend. Op dat ogenblik maakte Istrië immers onderdeel uit van het Oostenrijkse Küstenland. Helaas volgde op dat ogenblik een keerpunt in de geschiedenis van het huidige Kroatië en het toenmalige Oostenrijk. Dit keerpunt werd vooral verkregen door de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog maakte meteen een einde aan de aanwezigheid van Oostenrijk aan de Dalmatische kust.
Een nieuw verdrag in 1920 zorgde er voor dat het eiland werd toegekend aan het Küstenland aan het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenië. Later zou dit Koninkrijk bekend staan onder de naam "Joegoslavië" waarvan we allemaal hebben meegemaakt hoe het dat land in de loop der jaren is vergaan. Vandaag de dag zijn Servië, Slovenië en Kroatië natuurlijk drie onafhankelijke landen. Vanaf het ogenblik dat Kroatië geen deel meer uitmaakte van Joegoslavië werd het eiland KRK tot Kroatië gerekend.